Austria

Cum se obtine cetatenia austriaca? Pas, cu pas, cu pas.

09/01/2019

In ultima perioada am primit foarte multe mesaje cu privire la procesul de obtinere a cetateniei austriece, asa ca m-am documentat si am incercat sa le centralizez aici. Pentru informatii oficiale, acest site este foarte util.

Ce este, de la inceput, important de mentionat:

1. Nu se poate avea cetatenie dubla austriaca – romana, nu exista un acord intre aceste doua tari. De aceea, daca un cetatean roman doreste sa devina cetatean austriac, atunci este obligat sa renunte la prima sa cetatenie.

2. Se poate aplica pentru cetatenie austriaca doar dupa ce au trecut cinci ani neintrerupti de locuit in Austria si este nevoie de un document justificativ in acest sens.

Pasul 1. Prima discutie

In Viena se merge la MA 35, la sectia Einwanderung und Staatsbürgerschaft ( in 2019, adresa este 20., Dresdner Straße 93, Block C) si se solicita un Erstgespräch (prima discutie). Pentru alte orase trebuie aflat care este sectia similara.

Se primeste bon de ordine si astepti sa fii strigat. In cadrul acestei discutii se pun intrebari generale pentru a vedea daca te califici, precum: daca aplici singur sau cu sotie/sot/copil, de cat timp esti in AT, daca lucrezi, ce salariu ai etc. Bineinteles totul decurge in germana.

La finalul acestei discutii ti se preda o lista de documente pe care trebuie sa le strangi si pe care trebuie sa le aduci la ei la urmatorul termen.

Pasul 2. Strangerea documentelor

Este o lista extrem de lunga. Aici este detaliat totul in mod oficial, dar mai bine se aduna doar actele primite direct la punctul 1, e posibil sa difere de la caz la caz. Dintre acestea, subliniez doar urmatoarele:

 • Din Romania e nevoie de cazier, pe care recomand sa il luati la final, pentru a ramane valabil pana la data predarii documentelor.
 • Din Austria este nevoie de documentul referitor la datorii, la acest link se poate solicita. Se recomanda sa se ia tot la final pentru a nu expira pana la data predarii documentelor.
 • Este necesar un test de limba sau un certificat de B1, eliberat in Austria sau de B2 eliberat de o alta tara din Uniunea Europeana. Daca ai terminat o facultate in Austria, atunci acest certificat nu e necesar.

Pasul 3. Colectarea documentelor necesare

In momentul in care ai o imagine de ansamblu cu privire la colectarea tuturor documentelor si, mai ales, de cat timp ai nevoie pentru aceasta, este bine sa iti faci programare pentru depunerea actelor. ATENTIE: termenul poate fi si peste 6 luni. Am primit informatia ca, dupa pasul 1, dupa discutia cu functionarul public, cam la o saptamana, este deja bine sa suni si sa programezi depunerea actelor, de obicei durand mult pana la urmatoarea disponibilitate a lor.

Pasul 4. Depunerea actelor

La termenul de depunere a documentelor se merge si se depune intregul dosar, la ghiseul recomandat de functionarul cu care ai avut prima discutie la pasul 1. Se recomanda aranjarea lor in ordinea scrisa pe lista de documente primita tot de la acesta.

Pasul 5. Test pentru dobandirea cetateniei

Dupa depunerea tuturor actelor, ti se da o trimitere sa dai un test. Vei primi 18 intrebari in germana, dintre care sase vor fi despre istoria Austriei, sase despre regiunile austriece (judete la noi) si inca sase despre sistemul democratic austriac. Se gasesc modele pe internet si, din ce am inteles, nu e chiar asa usor.

Pasul 6. Renuntarea la cetatenia romaneasca si dovada

Pe site-ul MAE  se gasesc toate informatiile, este un adevarat roman cu toate actele necesare si de aceasta data. Taxa, in 2019, este de 605 Euro daca se achita in Austria si, am inteles (merita sa mai verificati) este de 600 Ron, daca se achita in Romania.

Dovada renuntarii la cetatenia romaneasca se depune la dosar. Dupa ce predai aceasta adeverinta, primesti informatiile necesare pentru intocmirea pasaportului austriac. Pana ce se solutioneaza renuntearea la cetatenie in Romania, ai dubla cetatenie.

Pasul 6. Primirea cetateniei austriece

Fiecare dosar este analizat si primirea cetateniei austriece poate dura de la cateva saptamani la, cel mai probabil, cateva luni.

Alte informatii esentiale ar fi urmatoarele:

a. Trebuie copie la absolut toate documentele.

b. Actele emise in Romania trebuie traduse de un traducator autorizat din AUSTRIA, pentru ca nu se accepta traduceri din Romania. O prietena de a mea a recomandat aceasta firma.

Ce aduce in plus cetatenia austriaca la acest moment? Dreptul la vot si zbor fara viza in America. Atat. Dar pe termen lung e posibil sa apara si alte avantaje, in cazul in care se schimba dramatic climatul politic. Si, in plus, pasaportul austriac este al 8-lea cel mai puternic din intreaga lume.

In ceea ce priveste copiii, iata mesajul primit de la o prietena: “In cazul unei familii, in care ambii parinti sunt cetateni romani si doar unul doreste sa renunte la cetatenie, copilul nu ar avea dreptul sa renunte la cea romana decat atunci cand si cel de-al doilea parinte renunta. La noi MA35 a omis acesta lege absurda a Romaniei si a emis decizia prin care si fiica noastra primea cetatenie. Acea decizie nu a putut fi retrasa, ramanand insa ca fiica noastra sa aiba dubla cetatenie pana la 18 ani. Cu toata legea romaneasca de mai sus, am primit o scrisoare de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, in care era solicitat acordul tatalui (facut la un notar sau ambasada) pentru renuntarea la cetatenie pentru fiica noastra. Ceea ce am si facut imediat si solicitat. Inca asteptam solutionarea din Romania. Statul roman are doi ani la dispozitie pentru solutionarea cazului.”

Sursa foto

(Visited 3,489 times, 2 visits today)
Cea mai mare frica a fiintei umane este si cea mai grozava dependenta: controlul!
Nu subestima puterea lui +1 in exercitiile fizice!

4 comentarii

 • Reply John Temple 25/04/2019 at 20:21

  Scurt și concis. Mulțumesc frumos.

  • Reply Alyyy 08/05/2019 at 12:10

   Cu mare drag, ma bucur ca informatiile ajuta.

   • Reply Dani 22/09/2019 at 13:45

    Citesete mai sus ce am scris ca sa nu scriu iar…ca paste nu merge…dar sa ai articolul corect!! Zic

    • Reply Alyyy 30/10/2019 at 11:51

     Buna Dani,

     din pacate nu gasesc informatiile de care spui ca le gasesc mai sus… poti sa imi spui te rog la ce te referi?

     Multumesc,
     Alina

  Parerea ta conteaza

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Articole recomandate