Austria

Home sweet home. Cum sa iti gasesti chirie in Viena – pas cu pas.

15/07/2017

Ca in orice tara, exista zeci de modalitati de a cauta un apartament de inchiriat, de la alegerea unui agent imobiliar, la anunturi in ziar, la grupuri pe facebook, cunostinte si cate si mai cate.

In Austria rareori se gasesc apartamente prin prieteni, dar, daca ai noroc si amici buni, niciodata nu se stie. Ziarele sunt destul de scumpe si anunturile atat de “old fashioned”, fara poze, mici, pline de abrevieri, incat nu prea mai are legatura cu modalitatile moderne de cautare a unei chirii.

In schimb, e un site minune, cum ii spun eu, caci este fantastic de util. Se cheama willhaben.at, un fel de craigslist american, dar, din pacate, valabil doar in germana. Este impartit in patru categorii mari si late, in care sunt peste patru milioane de postari chiar in acest moment: Imobiliare, Auto, Job-uri si Piata de bunuri.

Sa presupunem ca doresti sa iti cauti chirie in Viena, cu un buget de 900 Euro/lunar, sa aiba doua camere, balcon si sa fie disponibil de acum.

Pasul 1: Se alege Immobilien din cele patru categorii si apoi Wohnungen (apartamente) – Mieten (a inchiria).

Pasul 2. Se alege Wien (Viena) din optiuni si aici intervine partea interesanta.

Viena este impartita in 24 de cartiere (Bezirke), la care lumea tine ca la ochii din cap. Printre primele intrebari pe care le vei primi, dupa “Cum te cheama?” si “Ce meserie ai?”, este “Si, in ce cartier locuiesti?” Si ca un James Bond in misiune, din cifrele de mai jos, trebuie citite doar cele din mijloc, ca sa bunghesti cartierul in care doresti sa stai. Spre exemplu, 1010 inseamna cartierul numarul 1, 1130 inseamna cartierul 13. Asa-i ca e un fel de tragedie-comedie… pentru un om cu suflet bun, care doar vrea sa isi gaseasca chirie?!

Mai jos poti gasi o imagine generala a cartierelor, precum si denumirea lor. Ca sa fie treaba – treaba, nici macar nu sunt puse in ordine, ci aruncate cu prastia! Recomand a se citi putin despre ele inainte, unele sunt foarte scumpe si frumoase (precum 13 si 19), altele sunt foarte centrale (ca 1, 4, 5), altele sunt pline ochi de imigranti (10), altele sunt frumoase, dar departe (22, 23) si tot asa. Nu o sa scriu probabil vreun articol despre acestea prea curand, caci este pudrat totul cu o tenta mult prea personala, dar am gasit aici ceva detalii suplimentare, in engleza.

Pasul 3. Alegerea criteriilor de selectie.

Pe partea stanga a paginii cu apartamentele gasite in Viena, se aleg criteriile de selectie dorite: pret (Preis), suprafata (Wohnfläche), numar de camere (Zimmer), tipul de cladire (Objekttyp – aici e o noua cutie a Pandorei care se deschide), facilitati (Ausstattung – de aici se alege garaj sau subsol, spre exemplu), zone libere (Freiflächen – balcon, logie, terasa, acoperis etc), disponibilitate (Verfügbarkeit).

Silitor si sarguincios bifeaza ce anume iti doresti si apoi site-ul o sa genereze toate cautarile disponibile. Recomand a se scrie un buget mai mare decat cel din buzunar, cine stie ce iese… uneori se mai si negociaza si atunci poti beneficia de un apartament frumos, la bugetul planificat initial.

Se pot alege si mai multe cartiere in acelasi timp, caci altfel imbatranesti cautand. Din partea stanga, de la Bundesland / Region, fie introduci numerele cartierelor dorite (1010, 1020 si tot asa) sau daca dai click pe Alle zeigen (afiseaza-le pe toate) poti sa iti alegi, unul cate unul, toate cartierele preferate.

Pasul 5. Activarea notificarilor

Ca sa nu stai zi de zi sa bifezi (cum am facut eu acum cativa ani, in nestiinta de cauza), pe site exista posibilitatea de a activa notificari atunci cand este postat un nou anunt care sa corespunda cu alegerile dorite. Aceasta optiune se cheama Suchagent Aktivieren, care este tot pe partea stanga, deasupra optiunilor detaliate la Pasul 3.

Se introduce numele pentru aceasta cautare (Titel), adresa de e-mail la care sa fie trimise informatiile, perioada in care sa fii notificat (Laufzeitunbegrenzt care inseamna nelimitat sau variantele de 30, 60, respectiv 90 de zile). Se da salvare (Speichern) la sfarsit si gata. Noroc si potriveala sa fie!

Cand ma harnicesc, mai revin cu un al doilea articol cu privire la diferentele enorme intre chiririile din Austria si cele din Romania, la cat de bine este pus la punct sistemul lor, la particularitati culturale, la diferentele intre pretul brut si cel net (da, da, e complicat!) si altele.

Pentru incheiere, este important de mentionat doua elemente:

1. Peste 90% din apartamentele din Austria sunt nemobilate, in afara de bucatarie, care ar trebui sa aiba totul, de la frigider, aragaz, masina de spalat vase.

2. O majoritate covarsitoare din aceste anunturi este postata de agentii, ceea ce inseamna ca trebuie achitate intre una si doua chirii (de obicei doua) ca taxa pentru agentia in cauza, daca te hotarasti sa inchiriezi un astfel de apartament. Daca vrei totusi sa iti investesti mai bine acesti bani, atunci cauta sa fie de la Privat. De obicei scrie acest lucru fie in titlu, fie in descriere sau pe undeva in anunt. Bineinteles sunt destul de rare si extrem de dorite.

Strazile Vienei sunt pavate in cultura,

in timp ce strazile altor orase sunt pavate cu asfalt.

Karl Kraus

Sursa foto

Cel mai bine pastrat secret al Europei: Boasnia si Herzegovina. Mostar si cascadele Kravice
Carti de citit intr-o viata #4. Femei care alearga cu lupii. Povesti si mituri ale arhetipului Femeii Salbatice

Nu sunt comentarii

Parerea ta conteaza

Articole recomandate