Austria

Cum se obtine cetatenia austriaca? Pas, cu pas, cu pas.

09/01/2019

In ultima perioada am primit foarte multe mesaje cu privire la procesul de obtinere a cetateniei austriece, asa ca m-am documentat si am incercat sa le centralizez aici. Pentru informatii oficiale, acest site este foarte util.

Ce este, de la inceput, important de mentionat:

1. Nu se poate avea cetatenie dubla austriaca – romana, nu exista un acord intre aceste doua tari. De aceea, daca un cetatean roman doreste sa devina cetatean austriac, atunci este obligat sa renunte la prima sa cetatenie.

2. Se poate aplica pentru cetatenie austriaca doar dupa ce au trecut cinci ani neintrerupti de locuit in Austria si este nevoie de un document justificativ in acest sens.

Pasul 1. Prima discutie

In Viena se merge la MA 35, la sectia Einwanderung und Staatsbürgerschaft ( in 2019, adresa este 20., Dresdner Straße 93, Block C) si se solicita un Erstgespräch (prima discutie). Pentru alte orase trebuie aflat care este sectia similara.

Se primeste bon de ordine si astepti sa fii strigat. In cadrul acestei discutii se pun intrebari generale pentru a vedea daca te califici, precum: daca aplici singur sau cu sotie/sot/copil, de cat timp esti in AT, daca lucrezi, ce salariu ai etc. Bineinteles totul decurge in germana.

La finalul acestei discutii ti se preda o lista de documente pe care trebuie sa le strangi si pe care trebuie sa le aduci la ei la urmatorul termen.

Pasul 2. Strangerea documentelor

Este o lista extrem de lunga. Aici este detaliat totul in mod oficial, dar mai bine se aduna doar actele primite direct la punctul 1, e posibil sa difere de la caz la caz. Dintre acestea, subliniez doar urmatoarele:

 • Din Romania e nevoie de cazier, pe care recomand sa il luati la final, pentru a ramane valabil pana la data predarii documentelor.
 • Din Austria este nevoie de documentul referitor la datorii, la acest link se poate solicita. Se recomanda sa se ia tot la final pentru a nu expira pana la data predarii documentelor.
 • Este necesar un test de limba sau un certificat de B1, eliberat in Austria sau de B2 eliberat de o alta tara din Uniunea Europeana. Daca ai terminat o facultate in Austria, atunci acest certificat nu e necesar.

Pasul 3. Colectarea documentelor necesare

In momentul in care ai o imagine de ansamblu cu privire la colectarea tuturor documentelor si, mai ales, de cat timp ai nevoie pentru aceasta, este bine sa iti faci programare pentru depunerea actelor. ATENTIE: termenul poate fi si peste 6 luni. Am primit informatia ca, dupa pasul 1, dupa discutia cu functionarul public, cam la o saptamana, este deja bine sa suni si sa programezi depunerea actelor, de obicei durand mult pana la urmatoarea disponibilitate a lor.

Pasul 4. Depunerea actelor

La termenul de depunere a documentelor se merge si se depune intregul dosar, la ghiseul recomandat de functionarul cu care ai avut prima discutie la pasul 1. Se recomanda aranjarea lor in ordinea scrisa pe lista de documente primita tot de la acesta.

Pasul 5. Test pentru dobandirea cetateniei

Dupa depunerea tuturor actelor, ti se da o trimitere sa dai un test. Vei primi 18 intrebari in germana, dintre care sase vor fi despre istoria Austriei, sase despre regiunile austriece (judete la noi) si inca sase despre sistemul democratic austriac. Se gasesc modele pe internet si, din ce am inteles, nu e chiar asa usor.

Pasul 6. Renuntarea la cetatenia romaneasca si dovada

Pe site-ul MAE  se gasesc toate informatiile, este un adevarat roman cu toate actele necesare si de aceasta data. Taxa, in 2019, este de 605 Euro daca se achita in Austria si, am inteles (merita sa mai verificati) este de 600 Ron, daca se achita in Romania.

Dovada renuntarii la cetatenia romaneasca se depune la dosar. Dupa ce predai aceasta adeverinta, primesti informatiile necesare pentru intocmirea pasaportului austriac. Pana ce se solutioneaza renuntearea la cetatenie in Romania, ai dubla cetatenie.

Pasul 6. Primirea cetateniei austriece

Fiecare dosar este analizat si primirea cetateniei austriece poate dura de la cateva saptamani la, cel mai probabil, cateva luni.

Alte informatii esentiale ar fi urmatoarele:

a. Trebuie copie la absolut toate documentele.

b. Actele emise in Romania trebuie traduse de un traducator autorizat din AUSTRIA, pentru ca nu se accepta traduceri din Romania. O prietena de a mea a recomandat aceasta firma.

Ce aduce in plus cetatenia austriaca la acest moment? Dreptul la vot si zbor fara viza in America. Atat. Dar pe termen lung e posibil sa apara si alte avantaje, in cazul in care se schimba dramatic climatul politic. Si, in plus, pasaportul austriac este al 8-lea cel mai puternic din intreaga lume.

In ceea ce priveste copiii, iata mesajul primit de la o prietena: “In cazul unei familii, in care ambii parinti sunt cetateni romani si doar unul doreste sa renunte la cetatenie, copilul nu ar avea dreptul sa renunte la cea romana decat atunci cand si cel de-al doilea parinte renunta. La noi MA35 a omis acesta lege absurda a Romaniei si a emis decizia prin care si fiica noastra primea cetatenie. Acea decizie nu a putut fi retrasa, ramanand insa ca fiica noastra sa aiba dubla cetatenie pana la 18 ani. Cu toata legea romaneasca de mai sus, am primit o scrisoare de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, in care era solicitat acordul tatalui (facut la un notar sau ambasada) pentru renuntarea la cetatenie pentru fiica noastra. Ceea ce am si facut imediat si solicitat. Inca asteptam solutionarea din Romania. Statul roman are doi ani la dispozitie pentru solutionarea cazului.”

Sursa foto

(Visited 11,016 times, 1 visits today)
Cea mai mare frica a fiintei umane este si cea mai grozava dependenta: controlul!
Nu subestima puterea lui +1 in exercitiile fizice!

27 comentarii

 • Reply John Temple 25/04/2019 at 20:21

  Scurt și concis. Mulțumesc frumos.

  • Reply Alyyy 08/05/2019 at 12:10

   Cu mare drag, ma bucur ca informatiile ajuta.

   • Reply Dani 22/09/2019 at 13:45

    Citesete mai sus ce am scris ca sa nu scriu iar…ca paste nu merge…dar sa ai articolul corect!! Zic

    • Reply Alyyy 30/10/2019 at 11:51

     Buna Dani,

     din pacate nu gasesc informatiile de care spui ca le gasesc mai sus… poti sa imi spui te rog la ce te referi?

     Multumesc,
     Alina

   • Reply Teodora-Violeta Ticala 17/01/2020 at 18:23

    Woow. Mulțumim frumos pentru informații! Chiar aveam nevoie sa stiu exact cum se procedeaza; e foarte important ca sursa de unformare sa fi trecut prin situatia respectiva.

    • Reply Alyyy 20/01/2020 at 17:50

     Da, noi nu am facut niciunul dintre aceasi pasi, pastrandune cetatenia romaneasca. Dar am ciulit bine urechile si am adunat toate aceste informatii de la mai multi prieteni care au dobandit deja cetatenia si ma bucur ca poate fi de folos.

 • Reply Cristina 02/09/2019 at 12:19

  Bunaziua….mulțumim pentru informații….de unde as putea găsii întrebările ce ni se adresează la test?
  Și dacă am doar diploma de A1 dar înțeleg de B1 e o problema nu?multumesc!

 • Reply Laurentu Muntean 18/01/2020 at 04:12

  Buna seara ! Am si eu o intrebare am nascut fața în germania și nu am luat bani de pe nastere si nici alocația nu am luat ce imi trebuie pentru bani de pe nastere si unde trebuie sa merg?

  • Reply Alyyy 20/01/2020 at 17:52

   Buna Laurentiu. Inteleg bine ca nasterea a avut loc in Germania? Din pacate nu cunosc deloc situatia acolo si ce trebuie facut. Acum lucrez la un articol cu ce este de facut in Austria, pentru acest lucru.

   In Austria exista departamente speciale, care se ocupa separat de concediul medical si, altul, pentru alocatie. Banuiesc ca ar trebui sa fie la fel si in Germania. Dar nelocuind niciodata acolo, nu stiu.

   Imi pare rau ca nu pot fi mai mult de ajutor,
   A.

   • Reply Corina Plattner 20/01/2020 at 21:56

    …cred ca trebuie sa te duci la ambasada Germaniei sa te informezi!

    • Reply Alyyy 21/01/2020 at 18:15

     Nu cred ca ambasada are legatura cu alocatia sau nasterea, de obicei ei sunt dedicati mai mult pe certificate de nastere, pasaport, etc. Dar cine stie…

   • Reply Alyyy 21/01/2020 at 18:14

    Buna Laurentiu. M-am interesat la o prietena care locuieste in Germania si am primit link-ul catre informatiile oficiale. Aici vei gasi si suma pe care o primesti in functie de cati copii aveti, precum si detalii oficiale suplimentare. Vad ca sunt si informatii despre Kindergeldantrag – cererea pentru alocatie.

    https://www.kindergeld.org/?fbclid=IwAR27DZIOUd5Dxp2RUorun66Y78BusSsVc_ZHmsM1Cmp3t6u7CpDOQRNtA64

    Sper sa te ajute,
    Alina

 • Reply Naty 14/02/2020 at 18:27

  Buna Laurentiu. Sunt casatorita mai mult de 5 ani cu un austriac si locuesc aici la fel mai mult de 5 ani, spuneti-mi va rog daca trebuie sa fac testul B1 sau B2? . Sau care este procedura, multumesc

  • Reply Alyyy 18/02/2020 at 19:43

   Buna Naty.

   http://www.staatsbuergerschaft.gv.at/index.php?id=5

   Aici vei gasi informatiile exacte, este necesar sa ai diploma de finalizare a nivelului B1 complet – mai precis B1.1 si B1.2, din ce inteleg eu.
   In plus, exista si testul de cetatenie, care este in germana si sigur este la un nivel mai mare de B1 – in sensul ca e important sa intelegi intrebarile ca sa poti raspunde.

   Sper sa fie cu folos,
   Alina

   Sper sa te ajute,
   Alina

   • Reply Natalia Spannring 21/02/2020 at 16:11

    Multumesc enorm de mult

   • Reply Elena 21/07/2020 at 15:22

    Buna tutoror!
    Am o neliniste care nu mi da pace!😔 Am trecut prin toate aceste etape descrise mai sus pentru renuntarea la cetatenia romana cu obtinerea pasaportului austriac dar ce ma framanta este ca nici pana in ziua de azi nu mi a venit niciun raspuns din Romania. Actele le am delus la ambasada in noiembrie si Pasaportul cu cetatenia austriaca l am primit in februarie. Timpul trece si eu ma agit din ce in ce mai mult ca nu stiu cui sa ma adresez pentru ca cei de la ambasada au spus ca ei nu se mai ocupa de dosare si ca sa ma interesez personal in Romania!
    Dar la cine?????? Ministerul justitiei am sunat, au zis ca nu la ei, am sunat la ANC nici aia nu stiu sa dea un raspuns clar un numar telefon.
    Am cautat pe toate paginile si am gasit intr un final un link unde intr.adevar apare nr de dosar si ca e depusa cererea de renuntare dar mai multe informatii, nu!
    Va rog pentru cei ce care s au mai confruntat cu asa ceva, va rog un sfat ca sa ma linistesc cat de cat.
    Va multumesc! 😀

    • Reply Alyyy 22/07/2020 at 14:22

     Buna Elena.

     Am aflat urmatoarele.
     Se printeaza formularul nr 6, se completeaza si se semneaza. Alaturi de scan dupa certificatul de nastere + dovada depunerii cererii la ambasada se trimit pe mail, la adresa de mail din formularul de mai jos.

     http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/formulare-tipizate

     Sper sa fie de ajutor,
     Alina

 • Reply Elena 28/07/2020 at 20:59

  Multumesc Alina, tocmai mi au trimis scrisoare din Romania ca s a aprobat cererea 🤗ramane acum sa fac programare online la ambasada.
  O seara frumoasa.

  • Reply Alyyy 08/09/2020 at 13:05

   Yuhuu, ma bucur sa aud vesti bune!

 • Reply Oprea Maria 20/08/2020 at 15:01

  BUNA ZIUA , VA ROG FRUMOS UNDE AS PUTEA SA MA ADRESEZ, OAMENI CU HADICAP; PENTRU CETATENIA
  AUSTRIACA?
  ASTEPT UN RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA. PE IMAI-L MEU.
  VA MULTUMESC.

  • Reply Alyyy 08/09/2020 at 13:11

   Buna ziua,

   acesta este un site scris in crampee de timp, din dorinta de a aduce un strop de informatii, motivatie sau inspiratie, pe langa job, familie, etc. Din pacate nu sunt in masura sa ofer ajutor specializat pe anumite spete, tot ce stiu despre cetatenia austriaca am scris in acest articol, un cumul de informatii primite de la prietenii nostri.

   Sper sa gasiti informatiile necesare la ghisee sau pe site-uri specializate.

   Cu drag,
   A.

 • Reply Claudiu 24/08/2020 at 20:30

  Buna seara ! Am o întrebare am citit articolul dumneavoastră . Mi-am depus dosarul pentru cetățenia austriaca , am depus toate hârtiile ce mi le-a cerut . Mi-a dat termin pe 5 Octombrie pentru acel examen ce trebuie sa îl dau pentru cetățenie . După ce mi-am depus dosarul , la o săptămâna mi-a venit o hârtie sa mai depun ceva la dosar pana pe 4 Septembrie anul acesta. Pe mine ma frământa ceva foarte tare nu am liniște când îmi vor da ei răspuns ca dosarul meu este admis sau respins ?!?! Eu am mai citit un alt articol unde cineva a comentat ca după ce dai acel examen din Istoria Austriei etc , și dacă Reușești examenul îți vor da cetățenia austriaca sigur , dacă nu Reușești examenul nu îți da cetățenia Austriaca .. Am mai întrebat pe cineva pe Facebook și aceea persoana mi-a zis dacă ma invitat la acel examen care trebuie sa îl dau pentru cetățenia Austriaca înseamnă ca îndeplinesc toate cerințele care mi le cer ei pentru cetățenia austriaca . As fii recunoscător dacă îmi răspundeți la comentariul meu ca sa na liniștesc puțin .

  • Reply Alyyy 08/09/2020 at 13:04

   Buna Claudiu.

   Multumesc pentru mesaj, dar din pacate nu stiu sa iti raspund, pentru ca noi nu ne-am schimbat cetatenie si acest articol, asa cum am mentionat, este realizat cu ajutorul informatiilor primite de la prietenii nostri care au parcurs acest proces.

   Imi pare rau ca nu te pot ajuta cu detalii mai concrete.

   O zi buna,
   A.

 • Reply Cornelia 02/02/2021 at 12:20

  Buna,multumim ptr.informatii!Singurul meu motiv ptr.renuntare cetatenie romana este SCARBA fata de consulatul romaniei din Wiena(acumulata in decurs de 25 ani)ptr.felul in care trateaza cetatenii romani.Din nefericire trebuie sa-mi schimb iar pasaportul si incerc sa fac o programare de fix 2 luni..Am mers personal la consulat si am intalnit 2 persoane care aveau programare in ziua respectiva si asteptau afara (-3°) de 3 ore.mentionez ca eu locuiesc in Wiena ,persoanele respective la cateva sute de kilometri……cat despre programare….stau geana in fiecare zi pe seitul lor si nici un loc liber.O prietena si-a schimbat pasaportul francez intr-o saptamana tot cu programare onlline.se poate daca se vrea.Ar trebui sa mai fiu mandra ca sunt romanca????🤔🤔🤔🤔 O zi buna,Cornelia

  • Reply Alyyy 04/02/2021 at 19:23

   Oh cum te inteleg Cornelia. Sunt doua locuri unde nu imi place sa merg, unul este MA35 si unul este consulatul Romaniei. Nu pot sa inteleg nici eu cum sa primesti programari in doua-trei luni, sa iti bati capul cateva ore pe site-ul lor, de ce nu se pot organiza mai bine. Oricum ar fi, fata de nebunia de acum 8-9 ani de acolo, parca este ceva mai bine. Asa ca exista speranta!

   Fiecare isi ia propriile decizii si ma bucur pentru tine ca ai ales ce este mai bine pentru tine. Alegerea mea de a-mi pastra cetatenie este mai degraba inradacinata in mostenirea culturala, in stramosii mei toti tarani romani, in limba care imi e in suflet, pentru cei 16 ani de scoala pe care i-am facut in tara, pentru muntii, marea, suflul Romaniei. Pentru toate acestea, si pentru ca pe dinauntru, sunt romanca 100%, am ales si cetatenia sa reflecte acelasi lucru.

   Dar inca o data, am zis si o sa o repet ani la randul. Fiecare e important sa stie ce isi doreste, de ce se muta aici, sa isi schimbe cetatenia daca asa simte. Important e sa fim fericiti in propria viata si sa fim buni cu cei din jur.

   O zi minunata,
   Alina

 • Reply Alina G. 09/02/2021 at 21:13

  Buna ziua!

  As avea si eu o intrebare referitor la renuntarea cetataniei romane si poate ma puteti ajuta! 🙂

  Pe pagina de la ambasada din viena scrie ca iti trabuie o “adevarinta privind debitele catre statul roman”, care poate fi eliberat NUMA de la ultimul domicil din Romania (Administratia Financiara + primarie). De asemenea trabuie si o “declaratie pe propria raspundere privind eventuale debite fata de persoane fizice sau iuridice din Romania”.

  Treaba e ca eu sunt nascuta in Austria (certificatul meu original de nastere este austriac, abea apoi sa facut si un certificat de nastere roman). Eu mereu am avut domiciliul meu inregistrat in Austria.

  Deci daca stau si ma gandesc, nu face nici un sens!

  Actul oficial cu acordarea pentru cetatania austriaca il am deja.

  Multe salutari,
  Alina

  • Reply Alyyy 11/02/2021 at 15:19

   Buna Alina,

   imi doresc mult sa iti dau un sfat sau o idee, dar netrecand eu insami prin aceasta situatie nu cunosc toate detaliile punctuale. Merita sa verifici sa nu fie un act pe care tu nu ai nevoie sa il procuri, fiind nascuta aici.

   Desi fiind nascuta aici nu anuleaza automat faptul ca poti avea debite/venituri din Romania. Cred ca cel mai sigur e sa suni la ei direct si sa iti ofere lamuririle necesare. Imi pare rau ca nu pot fi de mai ajutor.

   Cu drag,
   A.

  Parerea ta conteaza

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Articole recomandate