Evolutie personala & spirituala

Tu cate perechi de blugi ai in sifonier? 11 lucruri pe care nu le stiai despre blue-jeans!

06/08/2015

Intr-o dimineata alegeam o pereche de blugi si am realizat ca eu nu stiu nimic despre istoria acestui produs, poate cel mai raspandit articol de imbracaminte din lume. Asa ca mi-am luat prietenul Google la intrebari, ca sa il descos de secrete si amanunte.

Iata cele mai picante sau relevante detalii despre blugi:

1. Cuvantul romanesc “blugi” provine din limba engleza, de la termenul “bLevi Strauss Portraitlue-jeans“, care isi are originile in expresia franceza “bleu de Genes” (albastru de Geneva), ce reprezenta o tesatura fabricata din lana si bumbac.

2. Prin 1847, Loeb Strauss, un negustor evreu din Germania, care trei ani mai tarziu isi schimba numele in Levi Strauss, poposeste in New York si incepe sa vinda blugii minerilor si fermierilor, deoarece erau rezistenti, confortabili si ieftini.

3. Produsul este brevetat abia pe 20 mai 1873 de catre Levi Strauss si Jacob Davis, un croitor evreu din Lituania, care, in ingeniozitatea lui, a adaugat tinte metalice la buzunare pentru a spori rezistenta acestora. Aceasta inventie se regaseste si in zilele noastre la aproape toate modelele.

4. In 1890 apare pentru prima oara numerotarea blugilor, fiind creat astfel clasicul model Levi’s 501. In 1935 apare pe piata si primul model pentru femei, faimosul Lady Levi’s.

5. Cea mai veche pereche de blugi este din 1870, este estimata la 150,000 $ si se gaseste in San Francisco.

6. Prima eticheta creata de Levi’s avea doi cai care trageau de o pereche de jeans, tocmai pentru a simboliza rezistenta acestora.levi-strauss-horse-power

7. Fermoarul, care acum ne face zilele atat de usoare, a fost incorporat abia in 1954. Ca orice schimbare, a fost primit cu multa critica, printre cele mai faimoase replici de la vremea respectiva fiind aceasta: “De ce naiba ati pus un fermoar pe blugi? E ca si cum te-ai urina direct in falcile unui aligator?”.

8. Fiecare pereche de Levi’s este colorat cu 3-12 g de indigo, ceea ce nu e de mirare ca se duce la spalare sau prin purtare. Sfatul celor de la Levi’s, demult in timp, era: “recomandam sa va spalati blugii pe cat de rar cu putinta, dar e alegerea voastra.”

9. Jeans in sus, jeans in jos, dar pe atunci se numeau “overalls” (salopete). In 1950 Levi’s a creat campania “Rebel without a cause” (“Rebel fara nici un motiv“) pentru a atrage un nou public tinta. Dar cum blugii erau asociati cu muncitori, mineri si fermieri, s-a ales noua denumire de Jeans, care a prins pe piata atat de bine, incat si acum, dupa 75 de ani, tot asa li se spune.

rebel-without-a-cause

10. Sediul central Levi Strauss & Co este izolat termic cu un material creat din perechi de blugi vechi, care se dovedeste a fi extrem de eficient.

11. Blugii sunt, chiar si astazi, interzisi in anumite tari, precum Coreea de Nord, din cauza asocierii directe cu Statele Unitele ale Americii.

Pentru cei interesati de mai multe informatii, va recomand site-ul oficial Levi’s.

“Pe vremuri, oamenii isi riscau viata

prin India sau America pentru a aduce produse care,

acum, au ajuns la o valoare de nimic”.

Levi Strauss

(Visited 805 times, 1 visits today)
Subinteles in inteles! Sau poate in neintelesul... fara de marginire
O animatie amuzanta cu Ormie ce te invata sa nu renunti niciodata, sa fii creativ, sa fii altfel!

Nu sunt comentarii

Parerea ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole recomandate