Austria

Un mic “dictionar” extrem de util daca planuiesti sa intri in concediu maternal in Austria

23/04/2020

Dupa ce m-am lovit de termeni in limba germana, pe care nu i-am inteles, mi-am prins urechile pe site-urile guvernamentale, unde e o nebuloasa a informatiilor scrise in cele mai lungi cuvinte existente pe planeta, m-am hotarat sa pun intrebari prietenelor mele austriece si sa inteleg si eu cuvintele de baza referitoare la concediul maternal.

Astfel, am incropit un mic dictionar extrem de util, sper eu:

Mutterschutz – perioada de 8 saptamanai inainte de nastere si 8 saptamani dupa nastere (pana la 12 saptamani daca nasti prin cezariana, prematur sau sarcini multiple).

Wochengeld – banii pe care ii primesti in Mutterschutz. Reprezinta, grosso modo, mai bine de 80% din salariul net primit in ultimele trei luni de lucru, neintrerupte, inainte de a intra in Mutterschutz! Daca nu ai lucrat in Austria, atunci, din cate stiu eu, nu primesti niciun ban in Mutterschutz.

*********

Karenz – concediul maternal efectiv, pe care oricare dintre parinti are dreptul legal de a-l lua, pana implineste copilul maxim doi ani. Exista mai multe modele din care se poate alege si, in functie de fiecare, se calculeaza suma lunara primita in cont de la statul austriac. Sunt doi piloni principali de calcul: prima varianta implica primirea unei sume fixe lunar, direct corelata cu perioada de concediu, iar, cea de-a doua varianta depinde de venitul tau dinainte de a naste si se calculeaza pe baza acestuia.

Kinderbetreungsgeld – este suma de bani primita in perioada de Karenz, de concediu maternal, de la casa de asigurari (spre exemplu WGKK). Banii pe care ii primesti in Karenz sunt mai putini decat cei pe care ii primesti in Mutterschutz! Si se calculeaza in functie de modelul de concediu de maternitate ales, precum si de perioada acestuia.

Pe mine m-a ajutat enorm sa inteleg diferenta dintre ele, pentru mai multe intrebari, cu siguranta la Arbeiterkammer ver gasi raspunsurile complete.

(Visited 118 times, 1 visits today)
Ce am invatat din doua nasteri naturale?! Una care a durat 40 de ore si alta doar 6 ore!
Echilibru intre sot si copii! Impartasirile unei moase din Austria, dupa 25 de ani de experienta.

Nu sunt comentarii

Parerea ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole recomandate